FAQ

Är det farligt att åka till Marocko?

Tyvärr drar man europeisk media Nord afrika och samtliga muslimska länder över en kam.
Det är viktigt att komma ihåg att Egypten, Libyen, Algeriet och Marocko må ha gemensam religion och demografi tendenser, men väldigt olika historia, styrelseskick och samhälle.
Marocko är ett land som sedan urminnes tider är ett multikulturellt samhälle. Västvärlden ser Marocko som en del av Orienten, medan östra delarna av Islam anser Marocko vara västland.
Marockaner i allmänhet är varma, generösa och öppna med mycket humor.

Fram till för en tjugo år sedan så hade man i de större turistorterna problem med falska guider och andra som hoppade på turister. Man installerade en sk. turistpolis, som patrullerar civilklätt och som effektivt har avskräckt dessa typer. Resenärer som har varit i t ex Egypten finner att handelsmännen i Marockos basarer är ”lugnare” och mer respektfulla.

Nyheterna om den 11 september, mottogs med sorg i Marocko och landet utmärkte sig genom att låta religiösa ledare från de tre religionerna, islam, judendom och kristendom, gemensamt representera Marocko i kondoleanserna till USA.

Maj 2011 exploderade en bomb på Jema el Fna torget i Marrakech.18 personer dog. Marrakech var i sorg ( liksom Norge var några månader senare) En vecka senare togs de tre ansvariga för dådet. Även om dådet var fruktansvärt så var reaktionerna i Marrakech som en lavin av fredsaktioner och stöd till de människor som blev direkt berörda; inte endast offrens familjer utan även konstnärerna på torget som drabbades av en hård ekonomisk smäll.  

Vi är närmare trettiotusen västerlänningar som bor i Marrakech. De senaste åren har givetvis de nya hoten mot världsfreden diskuterats. En allmän känsla bland västerlänningarna i Marrakech, är dock att man känner sig långt tryggare i Marrakech än på många ställen i Europa och västvärlden.


Vilken valuta används?

Valutan i Marocko kallas dirham. Dirham är ingen hård valuta och man kan därför endast växla till sig denna inom landets gränser. Det finns gott om både bankomater och växelkontor- Även på flygplatsen!. (Tänk på att vissa kort tar en avgift per uttag!) Det är viktigt att du informerar din bank innan du åker till Marocko, annars löper du risken att de blockerar ditt kort! Om du har euro hemma så går det ibland att betala dittt rum på
Guesthouset med Euro, men räkna inte med att kunna använda Euro till annat

Kursen är lätt att handskas med 100 dirham är ca 82 svenska kronor


Klarar man sig med engelska i Marocko?

Engelska blir mer och mer populärt bland unga människor och marockaner är i allmänhet väldigt språkbegåvade.

Franska är andra språket efter dialektal arabiska; dvs marockanska. Alla som har någon kontakt med turister pratar franska. Människor är i allmänhet mycket öppna för lite “språklig sallad” så det är lättare här än i Frankrike att polera av skolfranskan.

Engelska är inte särskilt utbrett, men på de större turistorterna och hotellen pratar man oftast lite engelska.
-Handlarna ute i basarerna pratar däremot vilket språk som helst, bara de får sälja något!

Hur tar jag mig dit?

Marrakech Travel Company säljer inte flygbiljetter och dessa ingår därför ej i priset. Vi hjälper er däremot gärna att hitta bästa lösningen! Det finns 4 alternativ:

1/Det bästa alternativet är utan tvekan Norwegian Airlines som har direkt linje från Oslo Arlanda och Köpenhamn. Lägsta pris för enkel biljet ca 700 sek. Köp din biljett i god tid för att få bra pris!

2/Reguljärflyg avgår i princip varje dag året runt till Marrakech. Aktuella flygbolag är framförallt Iberia, British Airways, Air france (och KLM till Casablanca, 3 tim bilfärd från Marrakech) Lägsta returpris ca 3200 sek

3/ Charter avgår mellan oktober till april. På måndagar från Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo och på torsdagar från Köpenhamn med ankomst i Agadir, som ligger 3,5 timmes färd från Marrakech. Lägsta pris är 2500 sek. Alla stora charterbolag åker till Agadir.

Vilken tid på året är bäst att åka?

Marrakech är inofficiellt Marockos vinterhuvudstad med torra och soliga vintermånader. Staden är som behagligast oktober-maj då medeltemperaturerna ligger på mellan 18-28 grader


Vinter

December och januari är de kallaste månaderna då dagstemperaturerna ligger på ca 18 grader. Nattemperaturen kan vid köldknäppar gå ner till 7-8 grader. Januari är den månad det finns störst risk för regn (genomsnitt 30 mm) Vill man ta den lilla risk det finns för regn, så kan man däremot finna bra priser på boendet under hela januari.


Sommar

Juli-augusti är de varmaste månaderna då dagstemperaturen ligger på 38-48 grader. Uppe i bergen och längs kusten är det svalare och det är här man bör spendera största delen av tiden under de heta månaderna. Tänk på att riaderna är byggda för att hålla värmen ute och därför är det nästan alltid svalare inne än ute. Det är bra att ta med lager på lager kläder och satsa mer på koftor än varma ytterplagg.
Solen är alltid varm och den skiner ca 320 dagar om året!